Historia om Kungshaga Hotell – Från Församlingsgården till en unik hotellupplevelse
Kungshaga Hotell har en lång och intressant historia som sträcker sig ända tillbaka till 1918, då byggnationen av ålderdomshemmet Församlingsgården började. Bygget finansierades genom Orsa Besparingsskog och den så kallade Skogsmedelsfonden. Vid denna tid betraktades Orsa som en av de rikaste kommunerna i världen, och man betalade exempelvis ingen kommunalskatt här. Detta skattesystem var så fördelaktigt att den mäktiga Wallenbergfamiljen övervägde att flytta sitt imperium hit. Men de lokala invånarna, som var mycket stolta över sina skogstillgångar, var tveksamma till att rikemansfolk från storstan skulle ta del av deras naturresurser.
Församlingsgården invigdes 1919 och var då tänkt att vara en plats för de mindre bemedlade, äldre och personer med lättare utvecklingsstörning. Byggnaden hade två separata ingångar – en för män och en för kvinnor – och var utrustad med för tiden moderna bekvämligheter som rinnande vatten och inomhusvärme, något som var ovanligt för de som bodde här. Här bodde totalt 62 vårdtagare, som delade på 3-5 personer i varje rum. För att hålla verksamheten igång arbetade 6 biträden, en husmor och en sjuksyster. Dessa personer hade långa arbetsdagar från 06:30 till 19:00, och lönen för biträdena var blygsamma 25 kronor per månad.
Arbetet på Församlingsgården var både fysiskt krävande och varierat – från att knäskura golv till att ta hand om de boende.
Under dessa år var gården självförsörjande med en stor trädgård där man odlade grönsaker och frukt. Köttet styckades och konserverades på gården, och is togs från Orsasjön under vintern för att förvara mat i en särskild iskällare.
En av de mest omtyckta personerna under denna tid var Nelly, som var sjuksköterska på Församlingsgården under 50- och 60-talet. Nelly var också en av de första kvinnorna att delta i Nordiska Mästerskapen i Stockholm, där hon kom på andra plats 1917. Hon bodde på högsta våningen i Församlingsgården och hade ett rum med utsikt över Orsasjön. Det var en tuff tid för alla, men Nellys omtanke och dedikation för de boende gjorde henne till en legendarisk figur på gården.
En annan känd person från denna tid var den älskade brevbäraren Axel Back, som verkligen brydde sig om de boende och såg till att de fick brev från avlägsna släktingar, trots att de kanske aldrig träffat dem. Axel blev en hjälte för många äldre som annars kanske hade varit utan kontakt med omvärlden.
Efter 1967, när Församlingsgården stängdes, renoverade Orsa kommun fastigheten invändigt, de såg till att flertalet sovsalar fick handfat och några fick även toalett Efter det så tog Hjalmar och Margit Lindberg, en känd evangelisk predikant, över byggnaden och döpte om den till Kungshaga, efter sin pudelkennel som han hade i Örebro. Han drev det som en kursgård för Pingströrelsen och Maranatarörelsen. Under Lindbergs ledning blev sovsalarna omvandlade till privata rum och anläggningen fick en ny funktion som Kungshaga turist & vilohem.
När Britt och Alice tog över Kungshaga 1985 genomfördes en omfattande renovering och hotellet fick sin nuvarande karaktär och alla rum fick egen dusch och toalett. Sofie och Joachim Diefke drev sedan Kungshaga Hotell från 1989 till 2009, innan Daphne och Pauvel van Zonneveld, tillsammans med sin syster Odette, tog över och förvaltade verksamheten fram till 2020, då den nuvarande ägarfamiljen Friström tog över.
Sedan dess har vi renoverat nästan alla rum, kök, gemensamma ytor och konferenslokaler. Vi har byggt en stor veranda med fantastisk utsikt över Orsasjön. Renoveringen pågår fortfarande och vi hoppas att du kommer att känna att du är en del av vårt livsprojekt, där gammalt möter nytt. Byggnaden har alltid varit i utmärkt skick, och vår varsamma renovering är mer som en utgrävning av historien än en total ombyggnation.
Kungshaga Hotell idag
Idag är Kungshaga Hotell en plats där historia möter framtid. Vi erbjuder en unik upplevelse för våra gäster, med ett fantastiskt läge vid Orsasjön, natursköna omgivningar och en rogivande atmosfär. Vi har renoverat och skapat en modern hotellmiljö, samtidigt som vi bevarat byggnadens ursprungliga charm och historia.
Vår vision är att bevara historien och samtidigt skapa framtiden, där våra gäster kan uppleva både den lugna naturen och det varma välkomnandet från vårt team. Kom för utsikten och stanna för sällskapet – du är alltid välkommen till oss på Kungshaga Hotell